September 24, 2023
Herodion
Time: 20:30
Venue: Herodion

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Κυριακή 24 Σεπτέμβριου 2023

20:30 

 

«Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΙΟ»

 

ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΡΕΚΒΙΕΜ ΤΟΥ ΜΟΤΣΑΡΤ

“ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ”

ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ

ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

Requiem in D minor & Piano Concerto No. 20, in D minor

 

Μια Μεγαλειώδης Συμφωνική Συναυλία με 200 συντελεστές επι σκηνής.

H «Μουσική που αγγίζει το Τραγικό και το Θείο» ο τίτλος της συναυλίας με την κορυφαία παγκοσμίως Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας. 

Πρόκειται για μια συγκλονιστική συναυλία  με έργα μεγάλης δύναμης και έντασης.

Το υπερκόσμιο δραματικό και θείο «Dies irae dies illa …» διάσημο ανά τους αιώνες, το κύκνειο άσμα του Μότσαρτ θα ακουστεί κάτω από την Ακρόπολη σε μια μοναδική εκτέλεση.

Με μια από τις Σημαντικότερες Ορχήστρες Παγκοσμίως θα συμπράξει η σπουδαία Ελληνίδα πιανίστα ΤΑΤΙΑΝΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ στο Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 20, σε Ρε Ελάσσονα του W.A.Mozart.

Ο αρχιμουσικός και Διευθυντής της Όπερας της Βαρσοβίας  Maestro Patrick Fournillier, με μεγάλες συνεργασίες από τον Placido Domingo ως την Marta Argerich και τον Daniel Barenboimμαθητής και συνεργάτης του Herbert Von Karajan και νικητής κορυφαίων παγκόσμιων διαγωνισμών, ένας μουσικός που έχει συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου, ήρθε από την Βαρσοβία στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου για να κάνει πρόβες με τις ελληνικές χορωδίες και τους Έλληνες σολίστ και δήλωσε: «μια πολύ ευχάριστη έκπληξη υπήρξε η εξαιρετική η συνεργασία μου με τις ελληνικές χορωδίες και τους σολίστ».   

O τελειομανής Μαέστρος Patrick Fοurnillier  δήλωσε: 

«… είμαι συγκινημένος που θα διευθύνω  στο Ηρώδειο, κάτω  από τον βράχο της  Ακρόπολης, ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία του κόσμου… η Τατιάνα Παπαγεωργίου είναι εξαιρετική πιανίστα με  ποιότητα ήχου, εκφραστική και ερμηνευτική δύναμη,  είναι ένας πολύ ωραίος άνθρωπος χαίρομαι να δουλεύω μαζί της». 

Τα αριστουργηματικά και διάσημα έργα, Requiem και Κοντσέρτο για Πιάνο αρ. 20, έργα του πιο ιδιοφυή συνθέτη όλων των εποχών, του Wolfgang Amadeus Mozart, θα παρουσιαστούν στο Ηρώδειο με μια από τις μεγαλύτερες Ορχήστρες στον κόσμο.

Η εμβληματική  Συμφωνική Ορχήστρα της Εθνικής Πολωνικής Όπερας της Βαρσοβίας θα συμπράξει στο Requiem με τους Έλληνες σολίστ: Έλενα Κελεσίδη (υψίφωνος), Νεφέλη Κωτσέλη (μεσόφωνος), Γιάννης Καλύβας (τενόρος), Πέτρος Μαγουλάς (βαθύφωνος).

Συμμετέχουν η Xορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Παπαπέτρου και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή.

Ένα από τα πιο διάσημα αγαπητά έργα  στο κοινό το  Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 20, K.466 του Wolfgang Amadeus Mozart, οικουμενικά αναγνωρισμένο για την τελειότητα του στην προσέγγιση του “τραγικού” και του “θείου” της ανθρώπινης ψυχής, θα ερμηνεύσει η σπουδαία Ελληνίδα πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου με διεθνείς διακρίσεις και μακροχρόνιες σπουδές στο εξωτερικό, η οποία αναμετράται επάξια με κορυφαίες ορχήστρες ανά τον κόσμο από νεαρή ηλικία.

Σε ένα ευαίσθητο ενσταντανέ έκπληξη η κορυφαία ορχήστρα θα τιμήσει τον Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος βραβεύθηκε για το μουσικό του έργο  το 2018 από το διάσημο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Σάλτσμπουργκ, την γενέτειρα του Mozart.

 

Παρατίθεται απόσπασμα των όσων είπε ο Μίκης Θεοδωράκη στο Saltsburg για τον Μότσαρτ:

«Μια από τις πλέον μαύρες στιγμές ντροπής για την ανθρώπινη κοινωνία ήταν όταν το καρότσι σκουπιδιών της Βιέννης χτυπούσε την πόρτα του νεκρού Μότσαρτ για να πάρει το άψυχο σώμα του και να το ρίξει στον λάκκο με τους ανώνυμους και άκληρους πολίτες μιας απάνθρωπης ζωής… Η περίπτωση του τέλους του Μότσαρτ έπαιξε βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της ανατρεπτικής πλευράς του χαρακτήρα μου… ο Μότσαρτ που θέλησε να ζήσει ανεξάρτητος μακριά από τις αυλές ευγενών που συντηρούσαν τους καλλιτέχνες και τιμωρήθηκε παραδειγματικά σε  θάνατο από την πείνα και τις αρρώστιες».

 

Με την ορχήστρα θα συμπράξει η Παιδική Χορωδία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης  για να τιμήσει τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη.

Αναμφίβολα μια υψηλότατης  αισθητικής και κύρους συναυλία θα έχει την δυνατότητα να ακούσει το ελληνικό κοινό, από διακεκριμένους  δεξιοτέχνες  μουσικους κορυφαίο μαέστρο αλλά και σολίστες.  Αναμένεται μια καθηλωτική συναυλία με αριστουργηματική μουσική.

Μια συναυλία που το κοινό περιμένει  με μεγάλο ενδιαφέρον για την υψηλή απόδοση των καλλιτεχνών.

Η συναυλία εντάσσεται στην Παγκόσμια Εβδομάδα Ναυτιλίας που εορτάζεται εντός  του μήνα Σεπτεμβρίου και τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνοκινεζικού Εμπορικού Βιομηχανικού Ναυτιλιακού και Τουριστικού Επιμελητηρίου & της Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας.

Πραγματοποιείται με την στηριξη και σε  συνδιοργάνωση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και με την στήριξη και συνδιοργάνωση  του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών που ενισχύει εκδηλώσεις κύρους και μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας με κοινωνικό σκοπό.

Στην διοργάνωση συνεργάστηκε και  το Πολιτιστικό Ίδρυμα Χατζηγάκη.  Η συναυλία επίσης τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & της Πολωνικής Πρεσβείας στην Αθήνα

 

Μέρος των Εσόδων θα δοθεί στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών

Προπώληση: more.com

https://www.more.com/music/offer/amadeus-mozart-requiem-to-tragiko-kai-to-theio/

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
W.A. Mozart: Κοντσέρτο αρ. 20 σε Ρε ελάσσονα, K. 466 για πιάνο και ορχήστρα
(Piano Concerto No. 20 in D minor, K. 466)
W.A. Mozart: Ρέκβιεμ σε Ρε ελάσσονα , Κ.626 για σολίστ, χορωδία και ορχήστρα
(Requiem in D minor, K. 626)

 

Eκτέλεση Παραγωγής, Προβολή – Επικοινωνία: Ελισάβετ Παπαγεωργίου